søndag, februar 10, 2008

Runebergtærte - en kage til 5. februar


Jeg har ikke været så bageflittig på det sidste. Og det er jo ellers ikke fordi der ikke har været gode anledninger:

Den 5. februar kunne jeg have fejret 204-årsdagen for Johan Ludvig Runeberg, den finske nationaldigter. Han har lagt navn til runebergtærten, som var hans favorit -selvom det ikke er en tærte, men en kage; kagen blev muligvis opfundet af hans kone Fredrika. Der er mange variationer af opskriften. Jeg bagte runebergtærter sidste år efter en - let justeret - opskrift fra Finnguide:

2 æg
40 g sukker
60 g puddersukker
200 g smør
1 dl fløde
240 g mel
2 tsk bagepulver
100 g finthakkede mandler
2 tsk vanillesukker

2 dl vand
2 dl punsch (Jeg har fundet svensk punsch hos Juuls Vinhandel på Værnedamsvej.)
4 spsk sukker

tyk hindbærmarmelade
200 g flormelis
vand

Pisk smør og sukker sammen. Pisk fløden til en let flødeskum. Tilsæt æg og flødeskum i smør-sukker-blandingen. Bland de tørre ingredienser og vend dem i blanding HVIS du har nogle helt cylindriske portionsforme er det dem du nu skal smøre og bruge. Hvis ikke, kan muffinsforme af papir sagtens bruges. Fyld dej i formene og bag 20-30 min. ved 200 grader.

Mens kagerne bages, koger du punsch, vand og sukker op i en lille gryde (eller evt. i mikroovn) og lader derefter blandingen køle lidt af.

Når kagerne er bagt færdige dryppes de med punsch-siruppen. (Der bliver RIGELIGT ifølge opskriften; måske vil du nøjes med det halve!) Jo mere du drypper, jo kraftigere bliver smagen og jo mere fugtige og herligt snaskede bliver kagerne. Lad kagerne opsuge siruppen i mindst en time.

Hvis kagernes overflader er meget ujævne, kan du nu evt. skære lidt af toppen af og evt. lave en lille fordybning, men det er ikke strengt nødvendigt, hvis din marmelade bare ikke er for tynd. Fyld hullet med hindbærmarmelade og lad kagerne "sætte sig" i køleskabet.

Lav en tyk glasur - du kan også røre den med æggehvide, så bliver den helt hård når den tørrer - og sprøjt en glasurkant rundt om hindbærmarmeladen. Lad glasuren størkne - og så er kagerne klar til at blive serveret!

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kære Lise - du skal have ros for din fine opskrift. Vi er i Helsingfors og har været på finsk konditori og faldt over Runeberg Kaken, som vi syntes meget godt 0om og vi vil nu tage hjem til København for at bage den efter din opskrift.
Runebergkagehilsen fra
Troels og Elisabeth Varming

Anonym sagde ...

Kære Lise - du skal have ros for din fine opskrift. Vi er i Helsingfors og har været på finsk konditori og faldt over Runeberg Kaken, som vi syntes meget godt 0om og vi vil nu tage hjem til København for at bage den efter din opskrift.
Runebergkagehilsen fra
Troels og Elisabeth Varming