fredag, januar 21, 2011

Stop spild af mad! Skøn konfektkage med appelsin og gamle dadler

(Advarsel: Læs IKKE videre, hvis det gør dig syg og trist at høre om brug af madvarer, der har overskredet sidste salgsdato!)

De har stået i køkkenet i en skål siden en julefrokost i december. De VAR friske. Nu nok snarere semi-dry. Men jeg smider altså ikke brugbar mad ud - selvom det bare er en rest dadler, og nu fandt jeg på noget at bruge dem til.

Smørret til kagen har ligget i køleskabet siden samme julefrokost, og havde passeret sidste salgsdato. Det bekymrer mig ikke. Min næse er MEGET klogere end et par trykte tal, og smørret lugtede fint og friskt. Og selv hvis det ikke havde lugtet TOP-friskt, så var kagen blevet fremragende alligevel. (Hvorfor tror du måske at krydderier var så udbredte i "gamle dage" - før udbredelsen af køleskabe?!)

Kagerne vakte stor jubel. Dagens absolut største bifald ved et daglangt møde i arbejdssammenhæng. (Det skal nu også siges, at en udskåret kage i en kulørt papirform får et gevaldigt løft i forhold til en kage, som man på bedste klassens-time-vis skære ud og befrier fra bagepapiret på stedet.)

Som udgangspunkt for kagen brugte jeg en af mine favoritter, Auroras gode chokoladekage (som jeg bl.a. har brugt til en anden (galgenhumoristisk) variation, Swat Valley Mud Cake.):

250 g smør
5 æg
625 g sukker
300 g mel
50 g kakao
2½ spsk vanillesukker

Smelt smørret. Fx. i mikroovnen. Pisk æg og sukker. Bland de tørre ingredienser sammen og hæld dem i æg- og sukkerblandingen. Rør til dejen er jævn. Rør det smeltede smør i dejen. bag i en bradepande ca. 30-40 minutter ved 200 grader.


Gårsdagens kage, som skulle have dadler i, blev varieret på følgende måde:
  • ca. 100-200 g (gamle) dadler. Fjern stenene og del dadlerne i lidt mindre stykker.
  • fintrevet skal af 2 (gamle) appelsiner. Det er lidt svært at rive skallen, hvis den er for blød og tør. Mine appelsiner var ret friske.
  • friskkværnet kardemomme fra 4 kardemommekapsler. Stødt kardemomme fra glas kan selvfølgelig også bruges; det er bare SLET ikke det samme. Selvom man bruger gammel mad, kan man godt behandle den ordentligt og respektfuldt. Det er fuldstændig ligesom mennesker.
  • saften af 2 appelsiner
  • 100 g sukker
  • ca. 50 g grofthakkede pistacienødder
  • minus lidt af kakaoen > 30 g kakao
Lav grunddejen UDEN kakao. Tilsæt i stedet revet appelsinskal og friskkværnet kardemomme. Hæld ca. halvdelen af dejen i en bradepande beklædt med bagepapir. Fordel dadelstykkerne over hele dejen.
Rør ca. 30 g kakao i resten af dejen. Fordel den mørke dej over dadelstykkerne. Det gør ikke noget, hvis man stadig kan se den lyse dej hist og her. Drys pistacienødderne over kagen og bag den som originalen ca. 30-40 minutter ved ca. 200 grader. Det er en kage som meget gerne må være lidt underbagt. Så bliver den allermest tung og konfektagtig. men den skal selvfølgelig ikke være flydende!

Mens kagen bager, koges appelsinsaft og sukker ind til en fin sirup - fx. i mikroovnen. Kog indtil siruppen når ca. 110 grader. Det kan du måle med et sukkertermometer eller du kan holde øje med at saften tykner lidt - og brænder rigtig meget på tungen, hvis du smager uden at puste! Lidt afkølet sirup på en teske vil tykne endnu mere. Det er ikke så vigtigt at ramme den helt rigtige konsistens på siruppen. Du skal bare bruge flere eller færre servietter, når kagen spises.


Når kagen er bagt færdig tager du den af og lader den køle lidt af. prik evt. nogle huller i kagen med en tynd strikkepind og en stegenål. Fordel siruppen over hele kagen som en blank lakering. Køl kagen helt af inden den skæres ud og sættes i passende papirforme.
 Afslutning for de hardcore:
Morale: Hellere et stykke kage med gammel dadel end en skive toastbrød med ung mus...

11 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Øjøjøj - de ser gode ud - kagerne altså! Men godt med toastbilledet til sidst - det fik lige lagt en dæmper på den voksende lækkersult! :-D

Hav en god weekend!

Lise Lotz sagde ...

Jeg har ikke helt mistet lækkersulten, og har heldigvis et par rester tilbage af kagen... God weekend selv!
Lise

Italiensk Vin og Mad sagde ...

God ide med kagerne, og sjov morale ;-)

Lise Lotz sagde ...

Hej italiensk vin og mad,

Tak for de pæne ord! Jeg tror, at jeg vil til at varme op under nogle italienske dolci. (Jeg spiste italiensk i går og fik en kedelig panna cotta anretning til dessert.) Nogen gode forslag/opskrifter? Gerne til en af de kommende kirkelige højtider...

Lise

Signe sagde ...

Mums, den lyder god. Jeg elsker at bruge rester i bagværk - de får ligesom et nyt liv :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Signe,

Nemlig! (P.S. Kagen var ikke bare god - den var RIGTIG god! Snasket, krydret, sød, syrlig, blød, sprød. The works!)

Lise

Selina Juul sagde ...

Nej nej nej dét billede med mus i brødet nej nej! Uha uha uha!!!

Ahem, eller er det godt at du sætter folus på madspild. Vi udkomemr i marts med en reste-kogebog med bl.a. Camille Plum, som giver råd om mindre madspild. Se mere her: http://www.stopspildafmad.dk

KH
Selina

Selina Juul sagde ...

Nej nej nej dét billede med mus i brødet nej nej! Uha uha uha!!!

Ahem, eller er det godt at du sætter folus på madspild. Vi udkomemr i marts med en reste-kogebog med bl.a. Camille Plum, som giver råd om mindre madspild. Se mere her: http://www.stopspildafmad.dk

KH
Selina

Lise Lotz sagde ...

Hej Selina,
Tak for kommentaren!
Kampen mod madspild ligger faktisk meget dybt og naturligt i mig, og vi spiser rigtig tit god restemad hjemme.

Madspildsproblematikken handler dog i mine øjne også om en masse andet end at øve sig i at bruge sine rester: manglende kendskab til råvarer gør, at mange smider mad ud, fordi en dato er udløbet, selvom varen stadig er god.

Mange køber kun "gode"/fine råvarer, fordi der er mere fokus på udseende end smag, duft mv. og lader de "grimme kartofler" ligge.

En tendens til at ville have enormt mange forskellige ingredienser i måltiderne hver dag giver et kæmpe madspild.

Fokus på restemad er et godt sted at starte, men der er laaaang vej endnu! :-)

Lise

Selina Juul sagde ...

Hej Lise!

Ah ja alle de "grimme" kartofler, "krumme" agurker, osv - alt det som EU ikke synes at butikkerne skal sælge - det bliver jo bare smidt ud!

Vores organisation er ved at tage fat i EU og jeg har også talt i EU Parlamentet i Bruxelles om det i sidste år. Men du har ret: der er laaaang vej endnu.

Men sålænge at der er fokus på madspild, når vi langt!


Kærlig hilsen,
Selina

Lise Lotz sagde ...

Hej igen,

Ja, der kan sikkert gøres noget på det politiske plan - og herligt at du gør det! - men hvordan får man skovlen under den enorme pædagogiske udfordring, som det er, at lære den brede befolkning om mad. Ikke mere tv om fin gastronomi og ikke mere om gode råvarer, men om, hvordan man arbejder fornuftigt i et køkken. Teknikker, råvarekendskab, hygiejne, sundhed tænkt SAMMEN. Jeg tror, at meget går galt, når tingene bliver skilt ad. Der er skyllet en masse babyer ud med noget badevand og på mange områder er det som om vi er nærmest på bar bund. Bortset altså fra nogle sære punktnedslag som ultrakendskab til god vin, viden om kalorieindholdet i økologiske ærter, forargelse over kød, der er gået over dato.

Nå, du fik trykket på knappen til en lang snak. Nu skal jeg lave mad. :-)

Lise